Люди

Нагорода вдячності полякам. Про лауреатів Stand with Ukraine Awards

29 серпня 2023
Лауреати Stand with Ukraine Awards. Джерело: Євромайдан-Варшава

Лауреати Stand with Ukraine Awards. Джерело: Євромайдан-Варшава

Про тих, кого українське суспільство відзначило «за допомогу і підтримку на шляху до перемоги у війні».

У Варшаві на День Незалежності України вперше спеціальною нагородою відзначили поляків , які підтримують українців під час російської агресії. Stand with Ukraine Awards призначатимуть щорічно «за допомогу і підтримку на шляху до перемоги у війні , інтеграції до ЄС і НАТО, а також за внесок у розвиток польсько-українських відносин».

Форма статуетки Stand with Ukraine Awards символічна і промовиста: у прозорому матеріалі закутий уламок знищеної російської зброї.

Статуетка Stand with Ukraine Awards. Джерело: Євромайдан-Варшава

Лауреатів Stand with Ukraine Awards визначав комітет , до якого ввійшли колишній посол України в Польщі Андрій Дещиця, українська акторка Римма Зюбіна, громадська та військова діячка Марія Берлінська , головний капелан Сил територіальної оборони отець Сергій Дмитрієв , активістка та засновниця фонду Stand with Ukraine Наталка Панченко , а також волонтер, головний редактор «Нової Польщі» та автор ідеї нагороди Євген Клімакін.

Перші Stand with Ukraine вручали акторка Римма Зюбіна та режисерка Світлана Олешко під час відзначення Дня Незалежності України — на Замковій площі у Варшаві , де зібралося 30 тисяч людей. Лауреатами Stand with Ukraine Awards стало восьмеро поляків і польок.

Славомір Сєраковський

Славомір Сєраковський. Джерело: Євромайдан-Варшава

Публіцист та засновник видання Krytyka Polityczna. В Україні ім’я Славоміра Сєраковського стало відоме кожному після того , як наприкінці червня 2022 року він організував збір Bayraktar dla Ukrainy. За кілька тижнів вдалося зібрати майже 25 мільйонів злотих.

Славомір Сєраковський

Думаю , поляків на збір спонукало кілька речей. По-перше, всі чули те, що говорив Зеленський: «перше — зброя, друге — зброя, третє — зброя». По-друге, ми в Польщі бачили, що Україні дуже важко отримати озброєння від інших країн — Німеччини, Франції. Ми хотіли показати всім, мотивувати інші країни до більшої підтримки. По-третє, поляків сильно вразили ​​Маріуполь і Азовсталь. Усі щодня спостерігали за подіями , які там відбуваються. І це точно те, що запам’ятається нам на все життя.

Польський збір на «Байрактар» підтримали люди з різних держав — від Канади до Австралії. Часто жертводавці в коментарях наголошували , що приєдналися до акції, бо в їхній країні такої ініціативи немає.

Фірма Baykar вирішила передати Україні безпілотник безкоштовно. «Байрактар» назвали символічно Маріком — так хотіли біженці з Маріуполя.

Надлишок із зібраних коштів , себто майже 2,5 мільйона злотих, Славомір Сєраковський перевів на рахунок ЗСУ, а решту 22,5 мільйона спрямував на проєкти соціальної допомоги Україні (їх обирали спільно з українською та турецькою сторонами). Зокрема, на невидимі для дронів мобільні навчальні центри для 600 воїнів із амбулаторією, складом зброї та величезними генераторами. Також на зібрані кошти закупили сотню автівок, у тому числі 25 швидких допомог.

Завдяки ініціативі Славоміра Сєраковського українцям (цивільним і військовим) надано допомогу на майже 50 мільйонів злотих.

Іґа Свьонтек

Іґа Свьонтек. Фото: Збишек Качмарек / Forum

Одна з найкращих ракеток світу в липні 2022 року організувала благодійний матч «Іґа Свьонтек і друзі — Україні» за участю світових зірок тенісу.

На арені TAURON у Кракові зібралося кільканадцять тисяч глядачів. Головним пунктом програми став дружній матч між двома найкращими польськими тенісистками — Іґою Свьонтек та Аґнєшкою Радванською. Суддею була найкраща українська ракетка Еліна Світоліна , а спеціальним гостем — футболіст Андрій Шевченко.

Виручені від заходу понад мільйон доларів організатори спрямували на підтримку українських дітей і підлітків , постраждалих від війни. Кошти розподілили між організаціями UNITED 24, UNICEF Polska та фондом Еліни Світоліної.

Іґа Свьонтек

Суспільна пам’ять досить коротка , тому ми хотіли втілити нашу ідею благодійного матчу, щоб нагадати світу: війна в Україні не закінчилася. Мене дуже зворушило те, з якою самовідданістю зірки тенісу долучилися до цього заходу. Думаю, нам вдалося виконати головне завдання: спільно допомогти українцям через теніс і показати, яку велику силу має спорт.

За місяць Іґа Свьонтек виступила у дружньому матчі в Нью-Йорку , завдяки якому вдалося зібрати ще понад 1,2 мільйона доларів, які теж спрямували на допомогу українцям.

Тенісистка постійно проводить благодійні онлайн-аукціони й закликає світову спільноту допомогти Україні в її боротьбі з агресором.

Українці теж ніколи не забудуть символічного жесту Іґи — коли вона виходила на найвідоміші світові корти з синьо-жовтою стрічкою на кепці.

Даміан Дуда

Даміан Дуда. Джерело: Євромайдан-Варшава

Волонтер (позивний «Лектор») , історик за освітою і парамедик за покликанням.

Як парамедик Даміан Дуда був на війні в Сирії й Іраку , а наприкінці 2014 року вперше поїхав на Донбас. Відтоді він із побратимами врятував чимало життів українських військових та цивільних.

Більшість дізналася про Даміана Дуду після того , як у мережі з’явилося відео, на якому він під час евакуації із Соледара допомагає важкопораненому українському військовому і говорить: «Все буде добре , братику, будеш жити».

На врученні відзнаки Stand with Ukraine Даміан Дуда наголосив:

Даміан Дуда

Дякую , я дуже зворушений. Але ця нагорода не тільки для мене, це нагорода для всіх хлопців і дівчат, які рятують українські життя — на нулю, в бліндажах, в окопах.

Нещодавно Даміан Дуда з однодумцями заснував фонд W Międzyczasie («У міжчассі») , мета якого — професійно тренувати військових волонтерів і медиків, а також підтримувати ветеранів. Усі члени фонду — волонтери, які не отримують жодних коштів за свою роботу на фронті. Та незважаючи на це, вони мають намір працювати в Україні до самої перемоги.

Даміан Дуда

Доки в окопі залишатиметься хоч один поранений український воїн , доти ми теж будемо з ними на передовій.

Кароліна Баца-Поґожельська

Кароліна Баца-Поґожельська. Джерело: Євромайдан-Варшава

Вона не була воєнною журналісткою — спеціалізувалася здебільшого на темах гірництва та енергетики. Зокрема , разом із Міхалом Потоцьким провела дворічне журналістське розслідування , на матеріалі якого написала в співавторстві книжку «Чорне золото. Війни за вугілля з Донбасу».

Але на початку березня 2022 року Кароліна Баца-Поґожельська поїхала в охоплену війною Україну. Думала , що на два-три тижні, та залишилася там працювати й жити.

Кароліна Баца-Поґожельська

Потрібно постійно наголошувати , що війна не закінчилася, що вона триває на всій території Україні. І це не лише українська війна. Війна біля нас, поляків. Якщо ми не допоможемо українцям, росіяни можуть прийти до нас. Йдеться про нашу спільну безпеку, а не тільки безпеку України.

Зараз Кароліна Баца-Поґожельська пише для видання Wprost статті про російську агресію , про життя українців під обстрілами й окупацією , про українських та польських захисників і волонтерів, про тварин на лінії фронту.

Крім того , польська журналістка на лінії фронту допомагає українським військовим і цивільним. Зокрема, організувала збір коштів , завдяки якому зібрано вже понад мільйон злотих і він надалі триває. На ці гроші Кароліна Баца-Поґожельська придбала для українських воїнів чимало швидких допомог, військових машин, дронів, старлінків, шоломів, рацій, військового одягу, ліків, засобів тактичної медицини, наплічників, спальників, карематів тощо.

Отець Мєчислав Пузевич

Засновник Волонтерського центру в Любліні з 2014 року ініціював низку акцій на підтримку України. Зокрема підтримував сім’ї , рідні яких загинули на Революції гідності, а після того, як РФ анексувала Крим, допомагав кримським татарам, які змушені були втікати з окупованого півострова.

Після 24 лютого 2022 року волонтерський центр отця Мєчислава Пузевича прийняв близько 5 тисяч біженців. Українців тут безкоштовно навчають польської мови , надають їм психологічну та юридичну підтримку, допомагають у лікуванні та догляді за дітьми.

Отець Мєчислав Пузевич

Цей шквал допомоги українським біженцям можна назвати фестивалем солідарності. Дуже важливо не занедбати цей досвід , спрямувати його на будування міцної спільноти з тими, хто до нас приїжджає. Тим більше, що те, що трапилося — далеко не окремий епізод, адже біженці й надалі приїжджатимуть, шукаючи в Польщі прихистку для себе і своїх сімей.

Завдяки волонтерському центру отця Пузевича в Україну надійшло понад 400 тонн гуманітарної допомоги — з їжею , засобами гігієни, ліками, генераторами, машинами для евакуації поранених.

Крім того , осередок регулярно допомагає реабілітаційній лікарні в Дрогобичі, яка з грудня 2022 року приймає поранених воїнів та переселенців.

Бартломєй Кєлбович

Бартломєй Кєлбович. Джерело: Євромайдан-Варшава

Цей польський художник повномасштабну російсько-українську війну переживає як власну. Він із самого її початку брав активну участь у протестах українців у Варшаві , але теж проводив свої мистецькі акції, зокрема проти корпорацій, що не вийшли з російського ринку. Наприклад, у магазинах Leroy Merlin вмикав гімн СРСР та підміняв цінники на промовисті фрази, що були прямим меседжем: покупки в таких магазинах напряму сприяють агресії РФ. А на акції Бартломєя Кєлбовича «Топчи Путіна» люди під російським посольством у Варшаві топтали намальовані художником портрети тирана.

Після 24 лютого Бартломєй Кєлбович створив понад сотню робіт , які є пронизливими ілюстраціями цієї війни. Серед них — портрет Володимира Зеленського, який польський художник власноруч вручив українському президенту, коли той був із візитом у Варшаві.

Бартломєй Кєлбович

На жаль , зараз часто можна почути, що люди втомилися від війни. Та для мене це лише знак, що не можна відступати від воєнної теми — потрібно малювати ще більше.

Це мій внесок у боротьбу, бо війна Росії проти України стосується не лише українців і росіян: це війна РФ із демократичним світом.

Рафал Бжоска та Омена Менсах

Рафал Бжоска та Рафал Бжоска. Фото: Радослав Навроцький / Forum

У квітні 2022 року польські підприємці й благодійники вислали до Харкова найбільший приватний транспорт гуманітарної допомоги — 34 вагони продуктів (себто пів тисячі тонн) , ліків та інших засобів першої необхідності. На той момент ця підтримка від приватних осіб була більша, ніж від урядів деяких країн ЄС.

Загалом фірма InPost , засновником якої є Рафал Бжоска, безкоштовно перевезла в українські міста понад 6 000 тонн допомоги на суму понад 15 мільйонів злотих.

Рафал Бжоска

Україна зазнала жорстокої агресії. Польське суспільство і польський бізнес складають екзамен із людяності й можуть пишатися його результатами. Я звертаюся до наших братів , підприємців зі всього світу: не стійте осторонь, допоможіть захистити слабших.

Українці сьогодні борються за нас. Ця війна за мить може вже бути тут. Польща мала важку історію, але ми добре знаємо, щó протидіє злу — солідарність.

Фонд Омени Менсах Omenaa Foundation відкрив у Варшаві RiO Edu Centrum — осередок , що безкоштовно допомагає українським матерям із дітьми, які знайшли в Польщі прихисток від війни.

Омена Менсах

Ми з фондом підтримуємо українських біженок із думкою про їхнє майбутнє — надаємо їм систематичну та тривалу допомогу. Сьогодні в Польщі перебуває майже три мільйони українців , здебільшого жінок і дітей. Тепер найвищий час дати їм можливість зробити новий старт у житті.