Люди

З Польщі хочуть вислати посла Росії

28 лютого 2022
Сєрґєй Андрєєв. Колаж: Нова Польща

Сєрґєй Андрєєв. Колаж: Нова Польща

Польща може послати посла країни-агресора в тому ж напрямку, в якому Україна послала російський корабель. Тільки зробити це дипломатичним шляхом. Адже «кожен день функціонування такого посла в Польщі — ляпас тисячам людей, полякам і українцям, які протестують проти безправних дій Російської Федерації в Україні», — зазначає Міхал Щерба, який заініціював оголошення Андрєєва персоною нон ґрата.

Співголова парламентарної комісії «Україна–НАТО» й депутат польського Сейму від опозиційної Громадянської коаліції Міхал Щерба послідовно підтримує Україну в її боротьбі з російським агресором. Він уже неодноразово закликав світову спільноту «рішуче відповісти» на повномасштабне вторгнення російських військ в Україну. 28 лютого політик звернувся до голови Міністерства закордонних справ Польщі Збіґнєва Рау з офіційним листом.

У ньому Міхал Щерба наголосив , що до нього вже віддавна звертаються громадяни і громадянки Польщі й України, а також численні громадські організації, які занепокоєні дезінформаційною діяльністю (читай — брехнею) Посольства РФ у Польщі, зокрема його очільника Сєрґєя Андрєєва. В нещодавньому інтерв’ю одному з польських тижневиків надзвичайний і повноважний посол РФ ставив під сумнів державність і суверенність України, а також її територіальну цілісність. Окрім того, виправдовував те, що Росія розгорнула повномасштабну війну.

Тож Міхал Щерба зазначив , що, беручи до уваги дії Андрєєва на ширшому тлі «воєнного злочину», який Росія скоїла проти України, — функціонування в Польщі такої дипустанови є «обурливими й шкідливим». І у формі питань діяч закликав голову МЗС оголосити посла РФ та працівників посольства країни-агресора персонами нон ґрата.

Міхал Щерба у коментарі «Новій Польщі»

Якщо ми ухвалили рішення , яким припиняємо функціонування таких ресурсів, як RT, До 2009 — Russia Today. Sputnik та інші медійні агенти путінської Росії , то тим більше право такого голосу в Польщі слід відібрати у посла РФ. Щодо цього моя думка однозначна.

Коли МЗС Польщі може вислати посла РФ? Та навіть завтра. Адже для цього є всі необхідні правні інструменти , зокрема стаття Віденської конвенції про дипломатичні відносини. Там серед іншого чітко прописано, що «держава має право негайно і без пояснення причин оголосити посла або когось із працівників посольства персонами нон ґрата». До прикладу , торік у квітні Польща вислала трьох російських дипломатів — теж «за діяльність на шкоду Республіці Польща».

Міхал Щерба у коментарі «Новій Польщі»

Я би дуже хотів , щоб Андрєєв був змушений покинути територію Польщі. Адже вважаю, що кожен день його функціонування й зловживання дипломатичним статусом у Польщі — ляпас тисячам людей, полякам і українцям, які протестують проти безправних дій Російської Федерації в Україні.

Та це ще не все. Міхал Щерба також через питання закликав Збіґнєва Рау ініціювати це звернення вже на вищих європейських щаблях.

Міхал Щерба у коментарі «Новій Польщі»

У цій справі я очікую дій не тільки МЗС Польщі. Я сподіваюся , що Збіґнєв Рау стане координатором цієї акції на рівні Європейського Союзу та НАТО.

А це означає , що і з цих країн, імовірно, вишлють послів Росії.

Сєрґєй Андрєєв , якому 64 роки, є надзвичайним і повноважним послом Росії в Польщі з 2014 року. Раніше він виконував такі ж обовʼязки у Норвегії, Анголі, Сан-Томе і Прінсіпі. Цікаво, що перспектива бути висланим із Польщі — далеко не перша в кар’єрі посла. 2015 року його вже хотіли визнати персоною нон ґрата: він перекладав відповідальність на Польщу за те, що Друга світова війна набула катастрофічних обертів, адже це нібито Польща 1939 року завадила підписанню воєнного союзу між СРСР, Англією та Францією.