Реперка Young Leosia. Джерело: пресматеріали

Реперка Young Leosia. Джерело: пресматеріали

Польський хіп-хоп стрімко завойовує симпатії слухачів і б’є рекорди прослуховувань. За даними платформи Spotify, з 2017 по 2021 рік кількість прихильників репу в Польщі зросла вдвічі. Розповідаємо про зірок хіп-хопу, творчі колаборації, «діамантові» альбоми та тренди в польській реп-музиці.

Як відомо , реп — музика не лише про гроші, наркотики, дорогі автівки та розваги. Це також музика протесту, що гостро реагує на соціальні та політичні процеси. Польські репери не виняток: у своїх треках вони гостро критикують політиків (в залежності від поглядів виконавців — владу або опозицію) , ЗМІ, підтримують ЛГБТ, або навпаки — хейтять гомосексуалів.

Якщо ж говорити про загальні тренди розвитку польського репу , то останнім часом у ньому почали з’являтися круті хіп-хоперки, все частіше репери об’єднуються в гурти, вдаються до провокацій та загравань зі своїми слухачами. Але про все по черзі.

Від простої діджейки до зірки хіп-хопу

У 2010-х роках у хіп-хопі суттєво побільшало реперок. Сьогодні й польський реп може похизуватися кільканадцятьома іменитими виконавицями , серед яких Dziarma, Ruskiefajki, Oliwka Brazil та, звісно, 23-річна Young Leosia, яка, за версією «Спотіфай», — найуспішніша реперка 2021 року.

Young Leosia. Джерело: TVN24

Талант діджейки Сари Судол (справжнє ім’я артистки) свого часу помітив репер Żabson і почав її розкручувати як виконавицю Young Leosia. Відтоді їхня творчість тісно переплетена.

Żabson , репер

Leosia — номер один у Польщі завдяки своїй музиці. Вона б могла відзняти кліп більш сексуалізованим і зробити на це ставку. Але Сара не пішла цим шляхом і досягла успіху завдяки унікальній творчості!

Сара — випускниця відомої музичної школи Ельжбети Запендовської , тож до музики ставиться як до професії. Основний напрямок її творчості — запальні танцювальні ритми, неабияк популярні в TikTok. На творчому рахунку 23-річної реперки успішний мініальбом Hulanki («Гулянки»), та хіт Szklanki («Шклянки»), кількість переглядів якого тільки в ютюбі вже сягнула 30 мільйонів.

Реп із діамантовим статусом

На платформі Spotify репер Quebonafide (Куба Ґрабовський) набрав майже мільярд прослуховувань , поступившись тільки Тако Хемінгуею. Куба починав як організатор та учасник реп-батлів у рідному місті Цєхануві. Мазовєцьке воєводство. Тоді ж познайомився з реперами Solar і Bialas й , заручившись їхньою підтримкою, записав дебютну студійну роботу.

Зараз 30-літній Quebonafide вже може похизуватися двома альбомами з діамантовим статусом: сольний Egzotyka та спільний із Тако — SOMA 0.5 mg. У них він зазвичай репує про злободення і домашнє насильство.

Фішкою репера стали так звані бейти Від англ. bait — приманка. — довге підігрівання інтересу публіки до майбутнього сингла , інтригування слухачів фрагментами нової музики та тексту, а ще коментарями на зразок «це буде гучний і крутий трек». Така піарна «прелюдія» може тривати і п’ять років , як у випадку спільного з естонським репером Tommy Cash треку Benz-Dealer («Бенз-дилер»). Бенз — скорочення від «бензодіазепін», назви психоактивної речовини. Але найцікавіше , що довгоочікуваний сингл часто абсолютно відрізняється від оприлюднених раніше частин.

2022 року Куба планує закінчити кар’єру виконавця. Скоріш за все репер візьметься за продюсерство.

Блатна романтика по-польськи

Для 27-річного репера Kizo (Патрик Возінський) 2021 рік став найефективнішим за всю кар’єру. За даними Spotify , його популярність (за кількістю прослуховувань) зросла в 140 тисяч разів у порівнянні з 2017 роком. І це при скасуванні численних концертів через пандемію. Альбом «Jeszcze pięć minut» («Ще п’ять хвилин») у перші ж дні після виходу став «золотим», а пісня «Disney» — «діамантовою» не тільки за статусом (понад 83 мільйони прослуховувань), а й у грошовому еквіваленті: співак уже заробив на ній понад 500 000 злотих. Майже 110 тисяч євро.

В юності Патрик займався змішаними бойовими мистецтвами. Ця пасія вплинула на тексти його перших реп-композицій , в яких часто співається про спорт. Kizo — чудовий виконавець, чого не скажеш про нього як про автора (особливо кепсько в зірки з римами). Його музика збудована здебільшого на простому, але запальному диско-ритмі.

Реп Kizo часто називають блатною романтикою: у своїх текстах він співає про дорогі речі , шалені гроші та безкарність за протиправні вчинки, зокрема наркоторгівлю й сутички з поліцією. Раніше Kizo й справді мав проблеми з законом.

Зараз Патрик успішно монетизує свій реп не тільки завдяки концертам і стрімам , а й розкручуванню власного бренду одягу.

Пожована ґумка найгучнішого реп-бенду

У польському репі успішні не тільки сольні артисти , а й гурти. Один із таких — тріо OIO, утворене 2021 року. Ця назва — абревіатура від псевдонімів трьох виконавців: Otsochodzi, Young Igi та OKI. Тож є нагода поговорити про кожного зокрема і всіх разом.

Otsochodzi (Мілош Стемпень) захопився хіп-хопом в юному віці. Хлопець почав писати реп і згодом успішно дебютував в амбітному проєкті Młode Wilki. Зараз 25-річний Otsochodzi — один із найпопулярніших польських виконавців: його трек Nie , nie («Ні, ні») набрав на ютюбі понад 90 мільйонів прослуховувань, а інший, спільний із Тако Хемінгуеєм — понад 60. То ж у нашумілий згодом гурт ОІО Мілош увійшов із солідним багажем.

Young Igi (Іґор Осмяловський) змалечку захоплювався графіті та скейтбордингом , які близькі до хіп-хопу, а своє зацікавлення репом перейняв від батька. Обом дуже подобалася творчість Peja, з котрим, до речі, 22-річний Іґор згодом записав трек.

Третій учасник гурту — OKI (Оскар Камінський) — свої перші треки записував у стилістиці старої школи та вже тоді полюбляв експериментувати з багатошаровими синтезаторами та ефектами спотворення голосу (автотюн). 23-річний репер вирізняється технічно дуже якісною музикою. На думку OKI , одна з найкращих речей, які тільки можуть бути в житті репера, — це концерти. Але, на жаль, його першу концертну трасу перервав локдаун.

За останні роки ОІО став найгучнішим польським реп-колективом. Його появі передував інстаграм-перформанс , який підтримала реп-спільнота. У березні 2021 року на інстаграм-сторінках теперішніх учасників гурту та інших відомих реперів почали з’являтися фотографії з пожованою ґумкою та посиланням на новий профіль. Чому саме ґумка — досі невідомо.

Творчість ОІО приваблює слухачів новизною і несподіваністю , а ще дуже стильними образами учасників гурту.

Bedoes & Lanek — співпраця з першого погляду

Ще один мегапопулярний творчий реп-дует — Bedoes & Lanek. Та спершу про його учасників.

Борис Пшибильський відомий під псевдонім Bedoes , що дослівно означає від «бе» до «ес» — за літерами його справжнього імені. Репер брутальний не тільки на сцені, а й у житті: дуже емоційний, епатажний та не соромиться міцного слівця. Музика для нього — терапія, а табуйовані теми пісень — спосіб краще розуміти себе. В інтерв’ю Bedoes часто розповідає про свої психологічні проблеми, зокрема, панічні атаки. Їхньою причиною могло стати виховання у неповноцінній родині та залежність від наркотиків і алкоголю. Ця тема провідна в його творчості.

23-річний Борис прагне розвиватися. Йому не подобається фраза «старий Bedoes був кращим» , бо старий Bedoes — треки про постійні вечірки, цигарки та бажання вирватися з жахливих умов. Сьогодні хлопець ставить перед собою чітку ціль — заробити достатньо грошей, щоб купити великий дім та перевезти туди маму, бабусю та дідуся.

Другий зірковий учасник реп-гурту — Lanek (Каміль Лянек) вирізняється блискучим вмінням міксувати найновіші тренди й класичний стиль. Окрім музики , Каміль, якому зараз 32 роки, розвивається в режисеруванні та монтажі кліпів і саме він створив більшість кліпів до пісень популярного дуету. До колаборації з Bedoes Lanek співпрацював із відомими лейблами та випустив кілька успішних спільних і сольних треків.

Спільний альбом Bedoes & Lanek «Opowieści z Doliny Smoków» («Історії з долини драконів») уже здобув діамантовий статус. Але варто зауважити , що Bedoes & Lanek — далеко не єдиний успішний реп-дует на польській сцені. Велику популярність здобули також Łona i Webber та Jan-rapowanie & NOCNY.

Отже , хіп-хоп упевнено виборює собі перше місце серед музичних жанрів у Польщі. Реп-спільнота перероджується в окрему шоу-індустрію, а самі репери претендують на звання голосу покоління. Вони стрімко стають популярними завдяки розкрутці в соцмережах, а їхні альбоми й треки за лічені місяці набувають статусу «золотих» і «діамантових».

Кар’єру багатьох зірок сучасного польського хіп-хопу (до речі , більшість з них починала робити реп у 12-15 років) можна порівняти з чудовою кількаповерховою віллою: ще недавно на її місці тільки закладалися підвалини, але невдовзі вона вже стрімко виросте у надсучасний хмарочос і впишеться в величезний комплекс таких споруд у реп-дільниці музичного світу.

Данило Соловей profile picture

Данило Соловей

Всі тексти автора

Читайте також