Kazik, Siles, Szpaku, alyona alyona, Jerry Heil, Kalush, Жадан. Колаж: Анастасія Плахотник

Kazik, Siles, Szpaku, alyona alyona, Jerry Heil, Kalush, Жадан. Колаж: Анастасія Плахотник

Слухаємо польсько-українське. П’ять найновіших музичних колаборацій

02 березня 2023
Люди

Повномасштабна агресія РФ кардинально змінила український музичний простір. Після 24 лютого більшість нових пісень — українськомовні й на воєнну тематику. Суттєво побільшало й творчих колаборацій українських виконавців з іноземними, найчастіше — польськими. Розповідаємо про найцікавіші.

Жадан та Kazik — «Україна»

Документальні кадри воєнних дій в Україні , жахливі картини зруйнованих росіянами міст та сіл, сцени розбирання завалів та контрастні образи з минулого мирного життя. Таким є відеоряд кліпу на спільну пісню українського письменника й музиканта Сергія Жадана й польського артиста Kazik. У роково-реповій композиції відомі й навіть культові у своїх країнах виконавці співають про відсіч , яку український народ чинить «живим трупам з-за кордону».

Один із найвідоміших у Польщі українських письменників , лідер рок-гурту «Жадан і собаки», активіст і волонтер часто ставав лауреатом найпрестижніших польських нагород, як-от Премії імені Єжи Ґєдройця. 2022 року Gazeta Wyborcza визнала його Людиною року , а Польська академія наук навіть висунула Жадана на Нобелівську премію.

Kazik (Казімєж Сташевський) — відомий у Польщі вокаліст гурту Kult і саксофоніст — на сцені вже понад 40 років. Вміло поєднуючи у своїй творчості рок , фолк та хіп-хоп , він завжди гостро реагує на злободенні проблеми польського суспільства, а тепер ще й солідаризується з Україною в її боротьбі проти РФ.

Kazik є лауреатом численних міжнародних і польських музичних нагород , проте публіка пам’ятає не стільки те, що він отримував ці премії, скільки — що не з’являвся по них. Адже передусім — музика, а не формальності.

Kalush Orchestra та Szpaku — «Наші доми»

Заставка кліпу Kalush Orchestra та Szpaku — «Наші доми»

І текст , і музика цієї композиції постали впродовж одного дня на ґданській студії звукозапису. У пісні порушена така актуальна зараз для багатьох українців тема дому, боротьби за свою землю і загалом — за право на існування як народу. Українсько-польський трек уже набрав понад три мільйони ютюб-переглядів.

Перемігши на конкурсі «Євробачення 2022» , Kalush Orchestra став найпопулярнішим українським реп-гуртом за кордоном. Концертна траса групи пролягала через десятки міст Європи та Америки, проте найбільше (майже 20) виступів відбулося саме в Польщі. В основному складі Kalush Orchestra — соліст та засновник Олег Псюк, мультиінструменталіст Ігор Діденчук та бі-бой МС Килиммен.

Унікальною можна вважати співпрацю гурту з холдингом Universal Music Polska , зокрема польським філіалом відомого хіп-хоп лейбла Def Jam. Музиканти записали кілька нових синглів і перевипустили спільний із alyona alyona трек «Гори» (Góry) — тепер у ньому звучать також нові куплети польських реперів Gedz і Skip.

Співпраці з польськими музикантами гурт Kalush Orchestra (як і alyona alyona та Skofka) завдячує українському лейблу ENKO.

«Наші доми» — перша музична колаборація Szpaku (Матеуша Шпаковського) з іноземними виконавцями. На польській музичній сцені він вирізняється надривним голосом. Здається , ключові думки своїх композицій репер вириває з самого серця й подає читачам на останньому подиху. У Szpaku велике коло шанувальників, проте донедавна вистачало й хейтерів. Одна з основних претензій недоброзичливців: репер самоповторюється, читаючи про одне й те ж — здебільшого соціальну нерівність та злидні.

alyona alyona , Jerry Heil та Gedz — «Вітер віє»

Заставка кліпу alyona alyona , Jerry Heil та Gedz — «Вітер віє»

Восени 2022 року відомі українські виконавиці представили свій мініальбом Dai Boh , чотири треки з якого записано спільно з іноземними артистами. В описі альбому alyona alyona запрошує шанувальників:

alyona alyona

Послухайте , як звучать українські пісні польською, литовською та німецькою мовами.

Польські куплети є в треку «Вітер віє» , записаному спільно з артистом Gedz.

Українські виконавиці читають реп про страшне воєнне сьогодення України й співають у приспіві народну пісню про вбитого козака. Відеотлом їхнього виконання слугують кадри фільму «Тигролови» (на основі роману Івана Багряного) , на яких енкавеесівці переслідують українця-втікача. А польський репер Gedz у своєму куплеті наголошує: зараз зімкнулося коло історії, злочини райху повторюються. Ці слова підсилює відеоряд аналогій між Гітлер’юґендом та Юнармією.

За кордоном alyona alyona — одна з найвпізнаваніших українських артисток. Цьому сприяла низка статей про неї у впливових медіа , зокрема The New York Times, та системна співпраця з іноземними виконавцями, найбільше — польськими. На рахунку Альони Савраненко, колишньої виховательки дитсадка, щонайменше п’ять колаборацій із польськими реперами, зокрема такими зірками, як Ten Typ Mes та Żabson.

Співачка Jerry Heil (Яна Шемаєва) відома в українському музичному просторі ще з 2019 року. Перші її роботи , записані на основі мемів, стрімко набували популярності й навіть ставали вірусними. Jerry Heil, як і alyona alyona, активно популяризує українську музику на Заході.

Jerry Heil

Це наша з Альоною місія — відкривати для світової інтелігенції , митців українські мотиви. І нам це вдається.

Наприкінці 2022-го Jerry Heil вступила до Музичного коледжу Берклі , де чотири роки навчатиметься кінокомпозиторства. Вона планує використати набуті знання в Україні, щоб якісно змінити кіноіндустрію.

Музична кар’єра польського репера Gedz (Якуб Ґендзвіль) розпочалася 2003 року. У своєму творчому доробку він має десятки колаборацій , зокрема з такими відомими виконавцями, як Oki, Paluch, Quebonafide чи Taco Hemingway.

Gedz поєднує в собі навички репера , вокаліста та музичного продюсера. Зазвичай його реп меланхолійний, проте інколи він вибухає енергійністю та іронією, як, наприклад, у композиції Kosmita. До речі вона вже набрала понад 25 мільйонів переглядів.

Kola та Siles — Czy Razem?

Заставка кліпу Kola та Siles — Czy Razem?

Пісня Czy Razem? («Чи разом?») стала справжнім хітом літа 2022 року. Композиція набула шаленої популярності в тіктоці (понад 39 тисяч відео під цю пісню) та набрала понад 4 мільйони ютюб-переглядів.

Через кілька місяців після появи пісні українська співачка Kola записала її ще й польською мовою: нова версія доповнена виконанням репера Siles. Композиція не може не проймати , адже це особиста історія Kola: її чоловік зараз воює в ЗСУ, тому кожен день для співачки, як і для тисяч українок та українців, чиї близькі на фронті, сповнений нестерпного очікування та хвилювання.

Kola

Ми всі переживаємо надзвичайно важкі часи. У всіх трапляються суперечки й сварки , адже зараз емоції зашкалюють. Ми з чоловіком — не виняток: після однієї з таких сварок він перестав виходити на зв’язок. Я дуже нервувалася, і саме тоді народились ці рядки. Ну, бо я вже не розуміла, чи то день зараз, чи ніч, чи ми разом, чи ні.

І для Kola , і для Siles це перша міжнародна співпраця. Можливою вона стала завдяки продюсеру та співзасновнику лейбла ENKO Іванові Клименку.

Kola (Анастасія Прудіус) займається музикою з самого дитинства , брала участь в багатьох українських пісенних конкурсах і стала зіркою «Голосу країни» 2016 року.

З року в рік пісні польського репера Siles (Норберт Сопило) стають дедалі популярнішими на ютюбі та в тіктоці. Тож випускник музичної школи за класом фортепіано зараз має всі шанси стати в Польщі топрепером. Вражає й жанрове різноманіття польських артистів , з якими він співпрацює, — це і Smolasty, і OKI, і Young Igi.

2018 року Siles був учасником знакового реп-проєкту Młode Wilki. У його творчому доробку альбоми Głębia (частково з акустичним аранжуванням) та Nokturn.

Alexjazz , Oksana Maslo, Kuba Knap — «Як справи?»

Заставка кліпу Alexjazz , Oksana Maslo, Kuba Knap — «Як справи?»

Спільний трек українців Alexjazz й Oksana Maslo та поляка Kuba Knap записано за підтримки порталу Music Export Ukraine в рамах проєкту MusicAIR. Для обох виконавців це перша міжнародна колаборація.

Двомовна пісня , в якій поєдналися український фольклор та олдскульний електро хіп-хоп, — музичний діалог двох реперів , в якому кожен читає про нову буденність під час війни. У приспіві Oksana Maslo народним голосом співає фрагменти української пісні.

Alexjazz (Олексій Кириченко) часто експериментує з музичними стилями — хіп-хопом , джазом, електронікою, соулом, фолком та фанком. Цікаво, що він звертається до так званого вусатого фанку — течії, яка на українській естраді набула популярності наприкінці 60-х – в середині 70-х років. Наприклад, артист успішно виконує ремікс пісні «Я люблю твої тихі затоки» гурту «Візерунки Шляхів». А ще Alexjazz постпанково поекспериментував з авангардним віршем Михайля Семенка.

Польському реперу Kuba Knap (Якубу Кнапу) ще десять років тому , коли він дебютував, пророкували шалену популярність, проте їй завадила залежність: упродовж тривалого часу, як зізнається артист, він під наглядом спеціалістів лікувався від алкоголізму. Зараз репера Kuba Knap узагалі не видно та не чути в медіапросторі, проте він випускає надзвичайно багато треків, б’ючи всі рекорди продуктивності.

Данило Соловей profile picture

Данило Соловей

Всі тексти автора

Читайте також